top of page
Sequence 01.Still004.tif

"Zingen is mijn medicijn"

Zangeres Judith Jobse over de helende kracht van zingen en mantra's. En over hoe het haar helpt in de omgang met chronische vermoeidheid en hooggevoeligheid

Judith (1970): "Als kind had ik vaak het idee dat ik van een andere planeet kwam. De mensen om mij heen leken de wereld anders waar te nemen en te beleven als ik. Ook was ik snel overprikkeld en had allerlei onverklaarbare vage kwaaltjes waar niemand echt raad mee wist. Zingen was mijn anker: als ik ging zingen werd ik blijer, verdween de overprikkeling en kwam ik weer in mijn eigen energie en dat gaf troost en rust. 

Toen ik op mijn 18e na de ziekte van Pfeiffer een jaar lang bijna de hele dag op bed lag was er maar één ding waar ik energie van kreeg: zingen. Als ik iets ging doen dan deed ik dat het liefst zingend want dan had ik meer uithoudingsvermogen en minder spierpijn. Als ik te moe was om iets te doen ging ik knetterharde rocknummers zingen: dat gaf een stoot adrenaline waardoor ik dan weer wat extra energie had. Zingen was mijn beste medicijn. Ik werd gediagnosticeerd met het chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS) waar de medische wetenschap geen antwoord op had en ik kreeg de deprimerende boodschap dat ik er maar mee moest leren leven dat ik altijd moe was. Ik voelde mijzelf als 19-jarige veel te jong voor een leven achter de geraniums: ik zat nog vol dromen en ging daarom op zoek naar onconventionele oplossingen.

 

Zo leerde ik als 21-jarige mediteren (transcendente meditatie) omdat ik ergens gelezen had dat je dan minder slaap nodig had. Het was mijn eerste ontmoeting met mantra's (TM is een meditatievorm die werkt met een onhoorbare persoonlijke mantra). Vanaf het moment dat ik ging mediteren kwam mijn leven in een stroomversnelling: mijn intuïtie werd scherper, mijn denken helderder en ik kon ineens zelf nummers schijven. Door één van mijn zelfgeschreven nummers  (You) werd ik in 2000 in één klap bekend en heb ik een aantal jaren meegedraaid aan de top van Nederlandse muziekindustrie.

 

Door de meditatie veranderde mijn beleving van mijzelf en de wereld dramatisch: ik ontdekte dat er meer was tussen hemel en aarde en dat ik zoveel meer was dan mijn fysieke vorm. Het koude, onbezielde universum waarin alles dom toeval is veranderde in een liefdevol, harmonieus universum waarin alles bezield en magisch is, iets wat ik als kind ook al had ervaren maar was kwijtgeraakt. Ik kwam via de TM-beweging als twintigjarige in een hele andere wereld terecht: eentje met mensen van middelbare leeftijd die esoterische en occulte boeken lazen over de krachten en energieën die achter de schepping werkzaam zijn zoals de yoga sutra's van Patanjali en boeken van Alice Bailey en Blavatski (en die ik dus ook ging lezen). En die dezelfde antwoorden zochten als ik doordat ze vragen stelden waar mijn gezonde leeftijdsgenootjes zich totaal niet mee bezig hielden, zoals "Hoe krijg ik meer energie" en "Hoe blijf ik vitaler en gezond".  

Deze vragen liepen als een rode draad door mijn zoektocht. Ik probeerde alle energetische- en alternatieve geneeswijzen uit die op mijn pad kwamen: ik bezocht artsen integrale geneeskunde, goeroes en healers. Ik volgde allerlei trainingen op het gebied van energie, heling, meditatie en adem. De focus in mijn reis naar heling verschoof steeds een stukje verder: van fysiek gebied naar emotioneel gebied, van emotioneel gebied naar mentaal gebied en van mentaal naar energetisch- en spiritueel gebied. Het bijzondere was dat iedere keer dat ik op een bepaald level iets doorwerkte mijn stem veranderde: hij werd krachtiger, helderder en er kwamen frequenties bij waardoor er steeds meer klankrijkdom ontstond. 

 

Klank creëert en definieert vormen: zonder klank geen schepping. De bijbel begint er mee: "In den beginne was er het woord". Volgens de oude wijzen was dat woord OHM. Dat trillingen/klanken ook een destructieve en vernietigende werking kunnen hebben was vroeger al bekend: in de bijbel staat dat de muren van Jericho zijn gevallen door trompettergeschal; tegenwoordig vergruizen we nierstenen met voor ons oor onhoorbaar geluid. Vibraties en frequenties al dan niet hoorbaar voor ons oor kunnen zowel een positief als een negatief effect op ons hebben. Positief zoals frequenties van de natuur, de hartsenergie van een liefdevol persoon, het gefluit van een vogel of het zingen of reciteren van mantra's. Negatief zoals kunstmatige elektromagnetische velden van draadloze apparaten, een onprettige atmosfeer rondom een persoon of plek of afkomstig van onze eigen negatieve gedachtenvormen en bijbehorende emoties. 

Mijn lichaam is een heel gevoelig instrument en daardoor voel ik frequenties en 'vibes' haarfijn aan. Die gevoeligheid kan knap lastig zijn: ik word soms letterlijk ziek van verkeerde trillingen. Ik moet mij altijd bewust zijn van met welke vibraties / klanken / frequenties ik mijzelf omring, welke ik tot mij neem (denk ook aan voeding), welke ik in mijzelf toesta (gedachten, emoties, wilsimpulsen) en welke ik uitzend. Deze gevoeligheid zal een combinatie zijn van een sensitieve aanleg enerzijds en spirituele groei anderzijds. Maar ik geloof ook dat trauma (ook overerfbare) ervoor zorgt dat je meer open komt te staan voor de vibrationele kant van de schepping: dat je daardoor meer afgestemd raakt op het waarnemen van lagere en hogere frequenties voor het signaleren van gevaar, wat voorbij je denken gaat (neuroceptie). 

 

Die sensitiviteit is trouwens als zangeres en zangcoach weer reuze handig. Als songwriter maak ik dankbaar gebruik van dat ik liedjes uit de lucht kan plukken. Het universum communiceert met mij via melodietjes: of het nou een eigen melodietje is dat ineens online komt, een mantra of zoiets banaals als "Ik ga zwemmen in Bacardi Lemon". Aan de tunes afkomstig van de jukebox in mijn hoofd krijg ik informatie over een situatie, een atmosfeer of een persoon of over iets wat ik over het hoofd dreig te zien. Ook kan ik heel goed intunen op het veld en aanvoelen en 'downloaden' wat op dat moment nodig is bijvoorbeeld om iemand verder te helpen met zijn stem en/of proces. Ik maak wel eens het grapje dat ik aan de stem van iemand kan horen wat voor een gordijnen iemand in huis heeft hangen. Dat is natuurlijk niet echt zo maar het zit ook weer niet heel ver van de waarheid af. 

In 2015 vroeg mijn yoga-juf of ik mantra's wilde zingen. Mijn eerste reactie was dat ik dat te zoetsappig vond maar ze bleef voet bij stuk houden. Gelukkig maar, want toen ik mij echt ging verdiepen in mantra's en ze ging ervaren ging er een wereld voor mij open. Niet alleen was het heerlijk om eens alleen met de essentie van muziek bezig te zijn: met de klankkleur, de sensaties, de energie en vibraties, en totaal niet bezig zijn met performen. Dat gaf niet alleen een enorme verdieping van mijn zingen, maar het het cirkeltje was ook weer rond: ik besefte de diepte en de omvang van wat mijn levende ervaring mij als kind al had geleerd: dat muziek en zingen helend werken.

 

Gelukkig wordt de eeuwenoude wijsheid over de helende kwaliteiten van klank, frequenties en muziek steeds meer herontdekt: mantra's, healingsongs en soundhealing worden steeds meer 'hot'. Geluid is het medicijn van de toekomst: steeds meer beseffen we de vibrationele kant van ons bestaan.  Nikola Tesla zei  'Wie de geheimen van het universum wil kennen moet denken in termen van energie, frequentie en vibratie". En de quote "We zijn vertraagde geluids- en lichtgolven, een wandelend bundeltje frequenties afgestemd op de kosmos" is waarschijnlijk afkomstig van Albert Einstein. 

 

Zonder zingen zou ik niet zijn wie ik nu ben. Ik zing mij overal doorheen: ik zing om te helen, om negatieve vibes te overwinnen, de atmosfeer te zuiveren, om weer in mijn eigen trilling te komen, contact te maken met de goddelijke dimensie en het Grotere Geheel en noem maar op. Als ik zing voel ik de vibraties nog dieper in mijn lichaam dan dat ik alleen naar muziek luister en daardoor werkt het nog krachtiger omdat de energie nog meer in beweging komt.

 

Als ik zing voel ik mij beter, altijd. We weten ondertussen dat zingen je rechter hersenhelft activeert waar je gevoel van verbinding met het grotere geheel, het universum, het godsbewustzijn zit. Dat je met zingen en hummen je nervus vagus activeert en je zenuwstelsel kalmeert. Dat door zingen je ademhaling normaliseert en er hartcoherentie ontstaat door de regelmatige in- en uitademing.  Daardoor is het ook een hele goede tool tegen angst of om een nerveuze geestesgesteldheid te kalmeren. Zo zing ik ook om mijn eigen 'spoken' weg te jagen, bijvoorbeeld als ik door mijn levendige fantasie in het donker een gevoel van dreiging ervaar als ik in mijn eentje op een landweggetje fiets of op een andere donkere afgelegen plek ben.  

Zingen is recentelijk ook ontdekt als therapie voor bijvoorbeeld long covid. Eind jaren '80 ontdekte ik zelf al de energetiserende werking van zingen toen ik ernstig chronisch vermoeid was. Toen wist ik nog niet hoe dat kwam, het was puur een ervaringsfeit. Nu weet ik dat je door zingen een diepere ademhaling hebt waardoor er meer prana in je systeem komt en de levenenergie, de chi, beter kan doorstromen. Maar het helpt ook bij benauwdheid. Toen ik vrij recent door hartklachten zo kortademig en benauwd was dat ik niet eens een zin fatsoenlijk uit kon zingen, ben ik gaan zingen, zingen en nog eens zingen. Uren achter elkaar, dagenlang. Ik trok alle mantra's en healingsongs ut de kast, net zolang totdat mijn systeem ontkrampte en mijn adem weer op orde was. In mijn geval was dat vrij snel het geval dankzij de conditie van mijn ademapparaat: door zingen blijven je ademhalingsspiertjes getraind en soepel, blijft het middenrif beweeglijk, het longvlies soepel en zijn longen ook gewend zich volledig tot in alle uithoeken te vullen met lucht. Een goed functionerend ademapparaat is essentieel voor een goede gezondheid. 

 

Los van de fysieke voordelen zijn zingen en klank voor mij ook mijn dagelijkse 'bad' voor mijn subtiele lichamen, waarvoor ik ook regelmatig stemvorken met helende frequenties gebruik (vooral de Solfeggio frequenties en 93,96 hertz). Zingen maakt sattvisch, een begrip uit o.a. de ayurveda, wat betekent dat je in een staat van zijn bent waarin je zuiverheid en harmonie ervaart, positief in het leven staat en in balans bent. Ben je rusteloosheid (rajas) dan werkt zingen harmoniserend; als je je zwaar en futloos voelt (tamas) dan werkt het juist als een energizer.  

Zonder zingen en muziek zou ik niet uit mijn lichaam en daardoor niet uit het leven hebben kunnen halen wat ik nu doe. Het lukt mij ook steeds beter om met zachtheid naar mijn eigen worstelingen met gezondheid en energie te blijven kijken. Op een moment dat dat even niet lukt haal ik de Ho'oponopono mantra van stal "Het spijt mij, alsjeblieft vergeef mij, dankjewel en ik hou van jou" om terug in mijn zachtheid te komen (wat eigenlijk meer een healingsong is dan een mantra). Of een andere mantra, net welke bij de "vibe" van het moment past.  Of ik zing een melancholisch liedje waardoor ik even helemaal kan zwelgen in een bepaalde emotie tot de golf voorbij is. Of ik kies juist voor een stevig rocknummer wat aardend werk en waarop ik spanning kan ontladen. Wat je ook zingt, zingen opent de deur van je innerlijke drugslab: er is steeds meer bewijs dat je door zingen endorfines, serotonine, oxytocine en dopamine aanmaakt, de blije stofjes die een boost geven aan je mood en zorgen dat je je goed voelt over jezelf. 

 

Altijd speelt zingen één of andere rol in mijn heling: als ik zing komt mijn ziel weer online, evenals alle spirituele hulptroepen. Ik weet dat als ik ziek word ik altijd ergens 'out of tune' ben geraakt met het leven, met mijn bestemming, met mijn ziel. En is dat niet wat we nu op grote schaal zien in de wereld? Dat we massaal ontstemt zijn? We zijn zo afgedwaald van wie we in essentie zijn, zo los geraakt van onze connectie met de natuur, met elkaar en met het grotere geheel dat het niet anders kan dan dat veel mensen ongelukkig zijn, er oorlog is en we massaal ziek worden.

 

In de huidige toestand van de wereld kunnen we krachtige tools om de harmonie in en om ons heen te herstellen zoals muziek en mantra's heel goed gebruiken. Zingen in het algemeen en het zingen van mantra's, healingsongs of religieuze liederen zoals gospels in het bijzonder zijn daarom een waardevol cadeau dat we onszelf en de wereld kunnen geven. Want als wij met een gestemd body-mindsysteem en met een harmonieus veld rondlopen heeft dat direct effect op de wereld en de mensen om ons heen. Een betere wereld begint bij onszelf". 

Muzikale hoogtepunten

       

 • Winnares RTL4 talentenshow Your Big Break (2000)

 •  Meerdere top40 hits waaronder hitsingle You (TMF-award, gouden plaat, nominatie Rembrandt Award)

 • Eindtune Big Brother 2002, Marlboro Flashbacktour 2003, Nationaal songfestival 2004

 • 30+ jaar ervaring als zangeres met optredens in binnen- en buitenland

Overig

 • HBO-opleiding Creatief Educatief Werk (CMV) met hoofdvak muziek en bijvak drama (HAN 1999-1994)

 • HBO-opleiding stressmanagement (Counselling, Coaching, Conflictbemiddeling) + post-HBO Stressmanagement senior (Psychodidact 2001-2007)

 • Opleiding Systemisch Werk (Interakt 2004-2007)

 • Practitioner Neuro Linguistisch Programmeren (Tarazat Instituut 2005)

 • Workshops, cursussen en trainingen op gebied van persoonlijke ontwikkeling en bewustwording waaronder Transcendente Meditatie (TM),  Sudarshan Kriya, Buteyko-ademhaling, Transformational Breathing, Blessing Course (Art of Living), Egyptian Healing, Healing Tao, Yoga, Ito-thermie, 

 • Quote Business Babe 2007

 • Meer dan 10 jaar werkervaring als vocalcoach en coach stemexpressie.

bottom of page