top of page
Sequence 01.Still022.jpg

Over 

Van top40-hitzangeres naar mantrazangeres

Zangeres Judith Jobse won in 2000 het RTL4 talentenprogramma Your Big Break met haar eigen geschreven nummer You. Ze scoorde meerdere top-40 hits, ontving een gouden plaat, een TMF-award en een nominatie voor een Rembrandt-award. Ze stond op alle grote podia en was te zien in alle toonaangevende radio- en tv-programma's en ging in 2004 bíjna voor Nederland naar het Eurovisie Songfestival. En toen werd het stil...

Judith "Ik ben nooit gestopt met muziek maken. Succesvol worden is één ding: mijn  succes kwam voor mij uit de lucht vallen doordat ik in 2000 een talentenshow op tv won met mijn zelf geschreven nummer You. Maar succesvol aan de top mee blijven draaien, dat is een ander ding. Ik vond het steeds ingewikkelder om mijn onregelmatige artiestenbestaan te combineren met mijn moederschap, helemaal nadat ik in een echtscheiding terecht kwam. Het prijskaartje van mijn succes vond ik te hoog, zeker voor mijn kinderen: uiteindelijk klopte mijn moederhart toch harder dan mijn artiestenhart.

 

Wat ook meespeelde is dat ik als mediterende, niet rokende en niet drinkende artiest een vreemde eend in de bijt was in de wereld van rock- en roll was. Ik was te nuchter om lintjes te gaan knippen en in allemaal spelshows te verschijnen om maar in de picture te blijven: daar had ik helemaal geen zin in, tot groot ongenoegen van mijn platenmaatschappij. Toen ik in 2003 een anti-oorlogssong uit wilde brengen als reactie op de inval van Amerika in Irak, schaadde ik volgens de platenmaatschappij mijn imago als 'girl next door'. Een artiest die gevoelige politieke statements maakt is bovendien slechter verkoopbaar. De platenmaatschappij maakte dan ook dankbaar gebruik van de situatie om mij uit de artiestenstal te zetten, eerlijk gezegd tot grote opluchting van ons beiden. 

Er kwam daardoor weer ruimte om mijn plezier in muziek terug te vinden. Ik was jarenlang zo intensief met muziek bezig geweest dat ik een oververzadigingspunt had bereikt: ik kroop nooit meer zomaar achter de piano of gitaar en die passie wilde ik terug. Ik besloot mijn verdiende centjes te investeren in opleidingen en om tijd te 'kopen' zodat ik meer thuis kon blijven voor mijn kinderen. Een rustiger leven paste bovendien beter bij mijn fysieke status quo.  Gezondheid is voor mij namelijk niet iets vanzelfsprekends maar iets waar ik altijd hard voor moet werken (zie ook zingen is mijn medicijn): een streng dieet en een ijzeren discipline op het gebied van meditatie, ademoefeningen en yoga zijn al van jongs af aan voor mij pure noodzaak.

Mijn eerste kennismaking met het fenomeen mantra's was op mijn 21ste. Ik wilde leren mediteren omdat ik gelezen had dat je dan minder slaap nodig had. Een hele praktische reden dus, niet een spirituele: daar was ik toen nog totaal niet mee bezig. Transcendente meditatie is een meditatievorm die werkt met een onhoorbare persoonlijke mantra. Vanaf het moment dat ik ging mediteren kwam mijn leven in een stroomversnelling: mijn intuïtie werd scherper, mijn denken helderder en ik kon ineens zelf nummers schijven. Aan één van die zelfgeschreven nummers  (You) heb ik mijn succes te danken, iets wat ik altijd zie als een cadeautje van het feit dat ik heb leren mediteren. 

Door de meditatie veranderde mijn beleving van mijzelf en de wereld dramatisch: ik ontdekte dat er meer was tussen hemel en aarde en dat ik zoveel meer was dan mijn fysieke vorm. Het koude onbezielde universum waarin alles dom toeval is veranderde in een liefdevol, harmonieus universum waarin alles bezield en met elkaar verbonden is. Het leven kreeg zijn magie weer terug, iets wat in mijn kindertijd ergens verloren was gegaan. Ik leerde vertrouwen op mijn innerlijk kompas en synchroniciteit deed zijn intrede. Op mijn pad verschenen telkens de juiste leermeesters: mensen, situaties, boeken, cursussen. Steeds meer graviteerde ik naar op oosterse wijsheid gestoelde leringen met kennis over energie, frequenties en vibraties. Ik vond daar praktische antwoorden en inzichten waardoor het makkelijker werd om met mijn extreem fijngevoelige lichaam om te gaan. Die fijngevoeligheid wordt in onze Westerse wereld als nadeel en zwakte gezien terwijl het in andere tijden en sommige andere culturen juist gezien te worden als een talent. Dat idee sterkte mij: er is dus niks mis met mijn andere manier van wired, bedraad, zijn.

 

Mijn tweede kennismaking met mantra's was in 2005: de leraar van een meditatiestudiegroep zette een CD van Krishna Das die de hypnotiserende mantra Om namah Shivaya zong. Het nummer kwam binnen als een bliksemflits: het ontroerde mij zo dat ik gelijk naar de winkel ben gerend om de CD te bestellen. Dat was voor mij heel wat want bij mij thuis was (en is) het altijd stil: ik had nooit de radio aan of CD's op staan: Krishna Das was de enige die de stilte mocht doorbreken met zijn mantra's. Het klinkt misschien raar uit de mond van een muzikant maar gewone muziek ervaar ik thuis juist vaak als een stoorzender. 

 

Mijn derde kennismaking met mantra's was in 2009. Door het lezen van Yogananda's autobiografie van een Yogi was ik nieuwsgierig geworden naar levende verlichte meesters en had ik mijn angst voor goeroes, sektes en hersenspoelpraktijken een beetje opzij kunnen zetten. Althans, dat dacht ik. Maar toen ik nieuwsgierig geworden langs ging bij de Europese tour van Moeder Amma (Mata Amritanandamaya) sprong mijn argwanende westerse mind gelijk weer aan bij het schouwspel van devoties die mantra's zongen een Amma die darshans gaf. Ik besloot ondanks mijn argwaan in de darshan rij te gaan staan om te gaan voor de levende ervaring in plaats van mij te laten leiden door mijn programmering. Ik verwachtte niks maar kreeg een enorme spirituele ervaring van de darshan die mij van mijn sokken blies. Sindsdien was ik altijd alle dagen te vinden bij Amma als ze in Nederland was: vooral naar de mantra's kon ik uren luisteren. Ook mijn kinderen vonden het heerlijk om een paar dagen in die positieve vibes rond te hangen.  Ik ontving van Amma een persoonlijke mantra die je 24/7 kunt herhalen. Ook deze mantra is ontzettend krachtig in zijn werking. 

In 2015 kwam de Indiase goeroe Sri Sri Ravi Shankar op mijn pad. Het ging niet goed met mijn gezondheid: optredens tot laat in de nacht in de meest vreemde uithoeken van de Benelux eisten zijn tol: ik begon duidelijk te merken dat ik geen 20 meer was. Een Indiase man die ik had leren kennen adviseerde mij om de Sudarshan Kriya, een oosterse ademhalingstechniek te leren. Het geluk wilde dat er een docent voor die techniek in mijn woonplaats woonde: yogadocente Marien van Os. Een vrouw die ik wel eens had zien lopen en waarbij ik mij altijd afvroeg hoe ze aan haar rustige stralende voorkomen kwam.  Ik besloot de techniek te leren en ontdekte dat ook hier weer een mantra in het spel was. 

 

Marien vroeg of ik eens mantra's wilde zingen voor een satsang in haar yogaschool. Naar mantra's luisteren vond ik heerlijk rustgevend, maar het zelf zingen was nog niet in mij opgekomen. Ik was van de pop/rock in het Engels en niet van het Sanskriet, dus ik was niet gelijk enthousiast. Maar na wat aandringen besloot ik het toch een keer te proberen. Het bleek een cadeautje te zijn: ik werd er ontzettend blij van. Het was ook een verademing om op een hele andere manier met zingen bezig te zijn: puur te focussen op de klanken en de energie en totaal niet bezig te zijn met performance.

 

Het gaf een hele verdieping aan mijn zingen. Ik vond het boeiend om te ontdekken dat bij het zingen van mantra's er telkens andere energieën door je heen werken. Ik vind het een kunst om mij helemaal te lenen voor de muziek, mij in te tunen op de mantra en als een holle bamboefluit door mij heen te laten komen wat er getoond wil worden, om puur een instrument te zijn. Het heeft mij ook nóg bewuster gemaakt dat alles vibratie, energie en informatie is. Dat alles één groot veld is waar je kunt intunen op verschillende energieën, frequenties en informatie. Mantra's zingen en reciteren verhoogt die gevoeligheid enorm. 

Deze andere modus van muziek maken is zo bevredigend, ik word er zo blij, blissfull en innerlijk stil van dat het contrast met mijn entertainmentoptredens steeds groter voelde. Je kunt het vergelijken met het verschil tussen naar de snackbar gaan en naar een fantastisch restaurant. Net zoals dat ik een frietje op zijn tijd ook nog steeds lekker vindt, vind ik entertainen op zijn tijd ook nog steeds leuk, maar dat bewaar ik meer voor privé situaties of de muziekschool waar ik vocalcoach ben. Mijn ziel wil zingen en het meest happy wordt het van mantra's en muziek met een spiritueel tintje, zoals healingsongs. Muziek maken is mijn dharma en mijn wens is dat ik met het zingen van mantra's en healingsongs kan bijdragen aan een mooiere wereld. Het bijzondere is dat het mes aan twee kanten snijdt: alle positieve vibraties gaan eerst door mijn eigen veld dus ik kom na het zingen altijd in een hogere trilling weer thuis". 

Muzikale hoogtepunten

       

 • Winnares RTL4 talentenshow Your Big Break (2000)

 •  Meerdere top40 hits waaronder hitsingle You (TMF-award, gouden plaat, nominatie Rembrandt Award)

 • Eindtune Big Brother 2002, Marlboro Flashbacktour 2003, Nationaal songfestival 2004

 • 30+ jaar ervaring als zangeres met optredens in binnen- en buitenland

Judith jobse 10 juli 2023 smile.jpg
Overig

 • HBO-opleiding Creatief Educatief Werk (CMV) met hoofdvak muziek en bijvak drama (HAN 1999-1994)

 • HBO-opleiding stressmanagement (Counselling, Coaching, Conflictbemiddeling) + post-HBO Stressmanagement senior (Psychodidact 2001-2007)

 • Opleiding Systemisch Werk (Interakt 2004-2007)

 • Practitioner Neuro Linguistisch Programmeren (Tarazat Instituut 2005)

 • Workshops, cursussen en trainingen op gebied van persoonlijke ontwikkeling en bewustwording waaronder Transcendente Meditatie (TM), Sudarshan Kriya, Buteyko-ademhaling, Transformational Breathing, Blessing Course (Art of Living), Egyptian Healing, Healing Tao, Yoga, Ito-thermie, 

 • Quote Business Babe 2007

 • Meer dan 10 jaar werkervaring als vocalcoach en coach stemexpressie.

satsang 3 juli 2023 met swami Purnachaitanya.jpg
bottom of page